NE OKOLIŠAJ OČISTI

Ovog  je vikenda  u Šibeniku obilježen Europski tjedan održivog razvoja programom ‘Šibenik trči za održivi razvoj’ u organizaciji udruga Kolektiv 4B, Fotopoetika i klub Azimut, a uz podršku Turističke zajednice Grada Šibenika, Zelenog grada te Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije. Svoj je doprinos dao i Muzej grada Šibenika, a u najvećoj mjeri  to su ipak učinili akteri programa koji se odvijao pod motom  ‘(ne)OKOLIŠ(aj) – OČISTI!  – udruga za očuvanje prirode i okoliša te poticanje održivog razvoja Argonauta, ronilački klub Roniti se mora, zatim planinarsko – ekološka udruga Stribor i krajobrazni arhitekt Mate Rupić. 

Europski tjedan održivog razvoja u Šibeniku obilježen je na dvije lokacije kako bi teme važne za zdravlje ljudi i planeta Zemlje došle do što većeg broja ljudi. 

JOŠ ZABAVNIJE JOŠ KORISNIJE

Brojni su građani Šibenika subotnje jutro proveli u parku na Šubićevcu gdje su tamošnju šumu čistili od otpada i to uz plogging – aktivnost koja spaja trčanje ili hodanje uz kupljenje otpada putem. Bio je to prvi put da se u Šibeniku organizira tako nešto što je Šibenčanima, pokazalo se, itekako dobro ‘sjelo’. Uz pomoć hvataljki i rukavica prikupljen je, nažalost, zavidan broj vreća otpada pa se slobodno može reći da šuma na Šubićevcu sad lakše diše. 

‘Smeću nije mjesto u prirodi’, samo je jedna od poruka koju su djeca s radionice, koju su, pak, u parku priredili članovi planinarsko – ekološke radionice Stribor, ostavili na stablima ne bi li njima inspirirali one koji će šumskim stazama proći nakon njih. Radionici za djecu pridružili su se i roditelji pa je edukacija u prirodi bila još zabavnija i korisnija. 

‘Stribor, a vjerujemo i prisutni Striborovci jako su zadovoljni organizacijom i počašćeni prisustvovanjem na događanju. 16. Listopada organiziramo uređivanje okoliša Narančaste zgrade. Okoliš planiramo očistiti od smeća i kultivirati postojeću vegetaciju te provesti radionicu izrade hotela za kukce i radionicu postavljanja kućice za šišmiše’, poručili su iz Uprave Stribora.

DRUGAČIJI DOŽIVLJAJ GRADA

‘Zaista je bilo divno vidjeti ljude koji su se okupili u parku da bi naučili nešto novo i koji su se bez po’ muke  uputili u šetnju s našim krajobraznim arhitektom Matom Rupićem od kojeg su mogli čuti pregršt vrijednih informacija i doživjeti svoj grad iz neke druge, zelene perspektive. Svi naši sugrađani koji su dali svoj doprinos obilježavanju Europskog tjedan održivog razvoja na Šubićevcu, dobili su platnene vrećice  prigodnom Aqua Dalmaticom kao referencom na Roberta Visianija za kojeg je Šubićevac polazišna točka u rađanju svjetski poznatog botaničara’, pojasnili su organizatori. Mate Rupić zainteresiranu je ekipu  poveo do vidilice i pričao im o gradskom zelenom sustavu i urbanoj ekologiji.

Negdje druge u parku, a također u šumi, ekipi se u ploggingu pridružio i direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, Dino Karađole, dok je ravnateljica županijske Javne ustanove Priroda, Anita Babačić Ajduk svoju podršku dala ekipi na livadi ispred Azimuta gdje se održavalo predavanje i radionica udruge Argonauta i prezentacija rada ronilačkog kluba Roniti se mora. 

DJECA BEZ IZBORA

Argonautini koordinatori Plave eko patrole dali su se sve od sebe u provedbi radionice ‘Hrana i održivost’   gdje su djeca na neformalan način naučila, među ostalim, osmisliti vlastiti sezonski tanjur i pokrenuti kotač posljedica

‘Nažalost, planet smo doveli u takvo stanje da današnja djeca neće imati izbor biti eko i održivi ili ne. Upravo radi toga, svaki bi roditelj u ovakvim radionicama i događanjima trebao vidjeti priliku da njegovo dijete postane ekološki osviješten i aktivan građanin od malih nogu. Ispred Azimuta smo mogli vidjeti kako edukacija o održivom razvoju ne pita za godine te se jednako mogu uključiti djeca od četiri godine do odraslih od plus 44, a da pri tome uživaju, kvalitetno provedu zajedničko vrijeme i učine nešto dobro za planetu Zemlju vlastitu budućnost i budućnost sljedećih generacija’, istaknula je Ivana Marin iz Argonaute. 

RONITI SE MORA I U ŠKOLAMA

Da su se dobro proveli potvrdili su i ronici iz kluba Roniti se mora koji su malim Šibenčanima i njihovim roditeljima pružili inspiraciju kakvu nećete pronaći na baš svakom koraku, ako uopće.  Djeci su pričali o svojim aktivnostima uz prezentaciju svoje opreme, a kako doznajemo, rado bi tako nešto ponovili u školama i na taj način generacijama koje dolaze približili ronjenje, važnost očuvanja mora i prirode čistima.